Beste fotografiemusea in europa

Ze zeggen dat een foto duizend woorden waard is. Wat dacht je van tonnen foto’s in veel verschillende kunsttentoonstellingen? Foto’s kunnen een kamer, je dag of zelfs je humeur opvrolijken! Op een regenachtige dag (of zelfs een zonnige dag) is het bladeren door foto’s een geweldige manier om de tijd te doden. Hier zijn een aantal geweldige fotomusea en galerieën, geselecteerd door onze lokale bevolking in steden in heel Europa.

Fomu, Antwerp

De collecties blijven veranderen en de moderatoren werken hard aan de totstandkoming van de tentoonstellingen. Vaak laten ze Belgische fotografen zien. Wat niet betekent dat er geen internationale fotografen te zien zijn.

De meeste foto’s zijn reportages van gebeurtenissen of periodes uit de (Belgische) geschiedenis. Van de buurten rond oude fabrieken tot een man die door de VS liftend doorkruist en mensen die in een isolement leven in beeld brengt.

Het museum bevindt zich in de chique wijk Zuid. Dat maakt het een ideale activiteit om ‘s ochtends te doen. De koffie- en lunchplaatsen in de buurt zorgen voor het ontbijt en de lunch. Of u kunt gewoon in het restaurant van het museum eten.

Foam, Amsterdam

Het ligt in het centrum van de stad, niet ver van het Rijks- en Van Gogh-museum. Het is er gezellig. Ze hebben vaak 2 of 3 tentoonstellingen lopen. Het algemene thema van al mijn bezoeken lijkt een meer belevingsgerichte kant van de fotografie te zijn.

Mensen versnipperen hun foto’s voordat ze deze weer in elkaar zetten tot mensen die hun hele collectie recht in de fik steken en zien wat er overblijft.

Les Douches la Galerie, Paris

De galerie Les Douches, die in de jaren dertig van de vorige eeuw werd gebouwd, is een van de best bewaarde geheimen van Parijs. Voor iedereen die gepassioneerd is door architectuur, geschiedenis of fotografie – dit is de plek om te bezoeken als je de kans krijgt.

De galerie is samengesteld door een enthousiaste en deskundige art director, Françoise Morin, die haar enthousiasme voor de fotografie altijd graag doorgeeft en bespreekt.

Museum für Fotografie, Berlin

Dit is een museum waar je moet kijken als je geïnteresseerd bent in goede vintage modefotografie. In het Museum für Fotografie in Berlijn zijn verschillende fotografen te vinden, zoals Helmut Newton, een van de meest invloedrijke modefotografen van de twintigste eeuw.

Je kunt er camera’s vinden die hij bezat, samen met rekwisieten die gebruikt werden in beroemde foto’s die later in tijdschriften als Vogue, Elle en Paris Match werden afgedrukt. De werken van vele andere beroemde fotografen zijn ook te zien.

Fotografiska, Stockholm

Het Fotografiska is een jonger museum, aangezien het pas sinds 2010 open is. Ze hadden al een aantal zeer grote tentoonstellingen. Fotografen als Annie Leibovitz, Gus Van Sant en Robert Mapplethorpe, om maar eens een kijkje te nemen.

Ze hebben veel moeite gedaan om de tentoonstelling te maken zoals de kunstenaar het zou willen. Of zelfs met de kunstenaar. Ik herinner me een serie portretten van meisjes over de hele wereld. En in een van de zalen hadden ze een video die speelde met uitleg van de originele kunstenaar… in het museum. Dus ja, niet alleen je gemiddelde show en vertel soort van museum.

Bekijk mijn post over de beste kunstgaleries in Europa.